۱۱ خرداد ۱۳۹۷

گردهم آیی اعتراضی دامداران در شیراز

- هزینه‌های دامداران با افزایش صادرات یونجه و گران شدن بهای سویا و ذرت وارداتی به دلیل بالا رفتن نرخ ارز افزایش یافته است.
- دولت برای کنترل نرخ تورم اجازه افزایش واقعی برای قیمت شیر و گوشت نمی‌دهد.

کیهان لندن- اعضای تعاونی‌ها و دامداران مستقل استان فارس روز پنجشنبه، ۱۰ خرداد، در مقابل سازمان جهاد کشاورزی این استان تجمع اعتراضی برگزار کردند. 
یکی از مشکلاتی که دامداران با آن روبرو هستند در دسترس نبودن محصولات کشاورزی مورد نیاز آنها از جمله کاه و یونجه است؛ خشکسالی حجم محصول را کاهش داده و محصول موجود نیز صادر می‌شود. از سوی دیگر قیمت نهاده‌های دامی (خوراک دام) به شدت افزایش یافته و قیمت شیر متناسب با افزایش قیمت نهاده‌های دامی افزایش پیدا نکرده است.

علی مددپور رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی «دامداران داریون» که از جمله شرکت‌کنندگان در تجمع بود به خبرگزاری ایلنا گفته است: «به‌ خاطر خشکسالی در استان فارس، میزان تولید محصولات کشاورزی ازجمله یونجه بسیار کم شده‌ است. اما در حدود ۹۰-۹۵ درصد همین یونجه تولیدشده صادر می‌شود و به‌سختی به‌دست دامداران می‌رسد. متاسفانه ما چند سال است درگیر این ماجرا هستیم.»
علی مددپور افزوده است: «معضل دیگری که با آن مواجهیم، بالا بودن قیمت نهاده‌های دامی در مقابل قیمت پایین شیر است. شیر به‌ قیمت ناچیز ۱۱۵۰-۱۲۰۰ تومان به‌ازای هر لیتر از ما خریداری می‌شود در صورتی که ما مجبوریم هزینه بسیار زیادی را صرف نهاده‌های دامی کنیم. اکنون هر کیلو جو ۱۲۰۰ تومان و هر کیلو یونجه ۱۵۰۰-۱۶۰۰ تومان هستند. همچنین کاه را باید به قیمت ۵۰۰ تومان بخریم که هیچ‌گونه ارزش غذایی و ویتامین سودمندی را در خود ندارد. لازم است مسئولان نظارت دقیق و سازنده‌ای روی قیمت نهاده‌های دامی و قیمت خرید شیر از دامداران داشته باشند.»
مددپور خبر داده است ریاست سازمان جهاد کشاورزی استان فارس به دامداران وعده داده تا ظرف یک هفته اقداماتی برای جلوگیری از صادرات یونجه انجام دهند و در همین مدت قیمت شیر و نهاده‌های دامی را تنظیم کنند.
دامداران می‌گویند: «ما تمام عمرمان را صرف پرورش دام و تولید شیر کرده‌ایم اما متاسفانه در بسیاری اوقات مجبوریم گاوهایمان را برای کسب درآمد به کشتارگاه‌ها بفروشیم. همچنین مجبوریم برای خرید به‌صرفه نهاده‌های دامی، با بعضی دلالان و صادرکنندگان یونجه که هیچ‌گونه اهمیتی به وضعیت نامطلوب دامداران نمی‌دهند، چانه‌زنی کنیم.»
ابراهیم کلایی مدیرعامل اتحادیه دامداران استان فارس در این‌باره گفته است: «در حالی‌ که قیمت اقلام علوفه‌ای (یونجه، کاه، جو، سویا و…) به‌شدت افزایش یافته، قیمت ارز بالا رفته و قیمت شیر و گوشت در بازارهای جهانی صعود کرده، اما در کشورمان قیمت شیر همچنان ثابت است.»
ابراهیم کلایی افزوده است: «نهاده‌های دامی گران شده‌اند اما قیمت شیر با کیفیت همچنان پایین است. در چنین شرایطی دامداران ناچار از پرداخت نقدی و یکجای هزینه نهاده‌های دامی مثل کاه و یونجه هستند در حالی‌ که کارخانجات لبنیات، هزینه شیر خریداری‌شده را طی ۲ الی ۳ ماه پرداخت می‌کنند.»
بر اساس ماده ۲۰ قانون نظام جامع دامپروری، دولت موظف به خرید شیر بر اساس قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی است اما دامداران می‌گویند در سال‌های گذشته این کار صورت نمی‌گیرد.
در این شرایط دامداران می‌گویند وقتی که قیمت ارز و نهاده‌های دامی و متعاقبا هزینه‌های تولید افزایش می‌یابد قیمت شیر هم بر اساس قانون باید افزایش یابد. اکنون قیمت تمام شده شیر ۱۶۴۵ تومان است در حالی‌ که به‌ طور میانگین به قیمت ۱۳۰۰ تومان از تولیدکنندگان خریداری می‌شود.
اما تنها دامداران نیستند که با افزایش قیمت نهاده‌های دامی دچار خسارت شده و معترض هستند؛ مرغداران نیز شرایط مشابهی دارند.
قیمت خوراک دام به ویژه ذرت و سویا از ۵ فروردین سال جاری روندی صعودی را طی کرد و مرغداران و دامپروران را با افزایش هزینه روبرو کرد. این در حالیست که دولت برای جلوگیری از تورم از افزایش قیمت واقعی گوشت و شیر جلوگیری کرده است و این روند موجب زیان دامداران و مرغداران شده است.
برای نمونه در زمان آغاز نوسانات نرخ ارز (اواخر دی ماه) میانگین قیمت ذرت حدود ۸۷۵ تومان بود اما در ۷ خردادماه ۱۳۹۷ قیمت این نهاده دامی به ۱۱۱۸ تومان رسیده است. یعنی ظرف چهار ماه میانگین قیمت ذرت حدود ۲۷درصد رشد داشته است.
در همین مدت اما قیمت میانگین مرغ کشتار از ۶۸۳۷ تومان به ۶۹۱۷ تومان رسیده است؛ یعنی قیمت مرغ کشتار تنها ۱٫۱درصد افزایش داشته است.
Print Friendly, PDF & Email

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر